Hoe kies ik een persoonlijk mailadres ?

Kies een mailadres dat anderen kunnen onthouden. Dankzij Hotmail heb je gratis toegang tot populaire domeinnamen zoals @hotmail.com of @outlook.com. Naast de domeinnaam of provider is de keuze van de gebruikersnaam de belangrijkste. Wanneer je naam al is genomen kun je een andere extensie of domeinnaam overwegen.

Aanmaken
persoonlijke mail kiezen

Het mailadres kan worden opgedeeld in 3 stukken: gebruikersnaam, domeinnaam, en extensie. Een mailadres ziet er dan als volgt uit: [email protected]Een goed mailadres is voor het leven. Net zoals een zoektocht naar een huis; zoek je een plaats om te blijven. Elk jaar verhuizen zou een enorme rompslomp zijn. Het is ook zo met een mailadres. Een mailadres is trouwens niet hoofdlettergevoelig.

Gebruikersnaam

De gebruikersnaam is het belangrijkste, maar tegelijk meest vervloekte gedeelte van het mailadres. Het belangrijkste omdat dat deel jouw zal  identificeren. Het meest vervloekte omdat jouw naam vaak niet meer vrij is. De beste gebruikersnaam bevat je voornaam en / of familienaam zonder veel toeters en bellen. Wees zeer voorzichtig met bijnamen of afgeleide namen. Het gebruik van Cijfers (geboortejaar) is ook niet aan te raden. Een goed voorbeeld voor meneer John Peeters;  johnpeeters@hotmail.com. Hier staan de voornaam en achternaam ‘aan elkaar’ zonder iets tussen.

Wanneer je naam niet meer beschikbaar is, kun je drie dingen doen:

1. kiezen voor een andere domeinnaam of extensie. Bijvoorbeeld: johnpeeters@outlook.com
  2. Een teken plaatsen tussen de voornaam en familienaam. Bijvoorbeeld: john.peeters@hotmail.com (punt), john_peeters@hotmail.com (liggend streepje),  john-peeters@hotmail.com (koppelteken)
  3. kiezen voor een gepersonaliseerde domeinnaam (betalend). Bijvoorbeeld: John@peeters.nl of [email protected]

Wees voorzichtig met creatieve ingevingen van het moment tijdens het aanmaken van je email. Je moet straks niet enkel de gebruikersnaam kunnen onthouden, maar het volledige adres. Om toegang te krijgen tot je mailbox moet je het volledige mailadres gebruiken. Als je de gebruikersnaam van je email niet meer weet, kun je niet meer inloggen.

Domeinnaam en extensie

Bij Hotmail heb je de keuze uit verschillende domeinnamen. Tijdens het aanmaken van je account zul je moeten kiezen. Op zich maakt het niet veel uit welke je kiest. Als je met je gekozen gebruikersnaam nog meerdere domeinnamen kunt kiezen, kies dan de meest bekende voor jouw persoonlijk. Op het moment van schrijven kun je kiezen uit @hotmail.com of @outlook.com. In het verleden zijn er ook al andere domeinnamen beschikbaar geweest met lands-extensies zoals @live.be of @live.nl. Spijtig genoeg kun je niet zelf kiezen wanneer Hotmail welke domeinen beschikbaar stelt.

Gepersonaliseerde domeinnaam

Wil je nu liever een gepersonaliseerde domeinnaam, dan kan dat ook. Via verschillende websites kun je een persoonlijk domein aanvragen voor email. Kijk maar eens bij jouw.email van TransIp. Je kunt ook bij Outlook blijven via het vernieuwde Outlook Premium. Dat kost €50 per jaar.

Ook hier zijn niet alle namen meer vrij. Vooral je voornaam zal mogelijks al weggekaapt zijn. Een combinatie van voornaam en achternaam is vast nog beschikbaar. John kan dan bijvoorbeeld [email protected] registreren met outlook premium jouw.email.

[UPDATE 31 oktober 2017]: Outlook heeft laten weten dat ze geen nieuwe Outlook Premium-accounts meer zullen aanbieden. Voor gelijkaardige features kun je wel nog terecht bij Office 365 van Microsoft. We raden aan om gebruik te maken van jouw.email van TransIp indien je een gepersonaliseerde domeinnaam wenst.